V pátek vypluje víla Nisa na svou cestu do Trojzemí

Jablonec nad Nisou - Před 22 lety zahájila skupina nadšenců z Jablonce nad Nisou spolu s libereckými vodními skauty z oddílu Flotila tradici happeningů, spojených s řekou Nisou. Letošní Slavnosti řeky Nisy se uskuteční ve dnech 18.–20. června.

„Cílem každoroční akce, ať už s názvem Nisa - řeka, která nás spojuje, Slavnosti řeky Nisy či Poselství víly Nisy, je upozornit na význam řeky pro náš život, její využití pro rekreaci, rybářství, krajinotvorbu. Ale upozorňuje hlavně  na to, že o řeku je třeba se starat, dbát na čistotu její vody i břehů,“ říká jeden z pořadatelů Martin Bauer. 

Program spojený s akcí mívá různou podobu. Stálým prvkem je plavba vodáků a skautů po Nise, v nesjízdných místech pouze symbolická, v čele s vílou Nisou, která předává své poselství zástupcům měst a obcí na jejím břehu. Většinou plavba končí na Trojzemí, kde se setkají zástupci měst Hrádek nad Nisou, Zittau a Bogatynia, v jubilejních ročnících se dopluje až do soutoku s Odrou.

Letošní slavnosti, stejně jako veškeré další kulturní, sportovní či společenské akce, ovlivňují nejistota a vládní protikoronavirová opatřeními. „Proto v letošním programu plánujeme v pátek 18. června pouze symbolické předání poselství v některých tradičních obcích a městech, jako je Jablonec nad Nisou a Vratislavice. V sobotu pak bude plavba pokračovat z Andělské hory na Trojzemí se zastávkami a předáním poselství v Chrastavě, Bílém Kostele, Chotyni a na Trojzemí). Během plavby víla Nisa předá poselství zástupcům měst a obcí ležících na březích Nisy,“ nastiňuje plán Bauer.

Případní zájemci o účast na sobotní plavbě se mohou přihlásit u sportovního klubu Tuleň nebo společnosti Sundisk, které již mnoho let slavnosti se skauty pořádají, nejlépe na e-mailu info@sundisk.cz. Pořadatelé zajišťují i možnost zapůjčení lodí a transport.