Nová Ves nad Nisou je Vesnicí roku 2013 v Libereckém kraji

Vesnicí roku 2013 v Libereckém kraji se stala Nová Ves nad Nisou na Jablonecku. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Vároši. O vesnici roku se v Česku soutěží od roku 1995, v Libereckém kraji se letos do soutěže přihlásilo 16 obcí, v celé zemi jich porotci posuzovali 273. Nejlepší obec z každého kraje získá zlatou stuhu a postupuje do celostátního kola.

Nová Ves nad Nisou není v soutěži žádným nováčkem. "Poprvé jsme se přihlásili v roce 2010 a překvapivě jsme hned vyhráli zelenou stuhu za péči o krajinu a životní prostředí," řekla dnes ČTK místostarostka Kamila Lubasová. Od té doby získala obec se 750 obyvateli už většinu stuh - v roce 2011 modrou za společenský život a loni bílou za činnost mládeže, ocenění si odnesla i za vedení obecní knihovny. "Nemáme jen oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu, protože tady žádný takový subjekt není," poznamenala místostarostka.
 
Zlatá stuha pro nejlepší vesnici v kraji je podle ní pro obec i její obyvatele velkým oceněním, ale také povzbuzením do další práce. "Jsme pyšní na to, že je tady skupina lidí, která dokázala do života v obci zapojit hodně lidí a hlavně místní spolky," řekla Lubasová, která je zároveň hospodářkou Novoveského okrašlovacího spolku. V obci ale funguje i Sbor dobrovolných hasičů, Tělovýchovná jednota Vesko nebo spolek pro volný čas Novovesan. Ti všichni se na životě v obci podílejí a připravují celou řadu akcí. "Každoročně pořádáme na jaře kuličkiádu a na podzim drakiádu, oživili jsme tradici masopustního průvodu a pouť," vyjmenovala Lubasová.
 
Nová Ves nad Nisou leží v podhůří Jizerských hor ve výšce 650 metrů nad mořem. Zhruba 250 domů v obci je trvale obydlených, dalších 200 slouží k rekreaci. "I chalupáře se nám ale daří zapojovat do života obce a práce spolků," řekla starostka. Nová Ves leží jen osm minut cesty od Jablonce, v posledních letech se proto v obci čile staví a stěhují se tam noví lidé. Obec má mateřskou i základní školu, knihovnu, díky dotaci z evropských fondů vybudovala velké dětské hřiště a vzniklo tam i lanové centrum. U obce leží pramen řeky Nisy a oblíbeným turistickým cílem je i tamní rozhledna Nisanka a v zimě sjezdovky.
 
zdroj: ČTK