Semilská nemocnice představila novou šetrnou operaci kýly

Nemocnice s poliklinikou v Semilech dnes představila novou šetrnou operaci tříselné kýly ONSTEP. Je jednou z prvních nemocnic v Česku, které ji používají. Unikátní metodu vyvinuli v Portugalsku, je velmi šetrná pro pacienty, zkracuje totiž dobu operace zhruba na 20 minut a lze ji provést i v lokální anestézii. Ve srovnání s obvykle používanými metodami zkracuje pobyt pacienta v nemocnici i jeho následnou rekonvalescenci, řekl dnes novinářům primář semilské chirurgie Lukáš Kohoutek.

Semilská nemocnice je jedním ze čtyř zdravotnických zařízení na Semilsku. Nemocnice se 141 lůžky ošetří ročně ve svých ambulancích kolem 60.000 pacientů, 4500 jich je hospitalizováno. Na tamních sálech se ročně provede kolem 2500 operací. Není to poprvé, co jsou zdejší lékaři mezi prvními, kdo pacientům nabízejí novou šetrnou metodu. Semilská nemocnice byla třeba v roce 2005 teprve třetím zařízením v zemi, které začalo nabízet šetrné operace kyčelních kloubů.
 
Operace tříselné kýly je druhou nejčastější operací hlavně u mužů. V Česku se zatím operuje buď takzvanou otevřenou metodou, nebo laparoskopicky. Nová metoda ONSTEP tyto metody kombinuje, v Česku ale zatím není obvyklá. Při operacích ji běžně požívá jen Nemocnice Prostějov, jejíž primář Adolf Gryga ji do Česka dovezl a dnes také první operace v semilské nemocnici vedl.
 
"Přestože jde o novou metodu, pojišťovny ji plně hradí, záleží na závažnosti kýly a zvážení lékaře, jakou metodu zvolí," řekl Kohoutek. Metodu nelze podle něj použít vždy, použitelná je zhruba ve 30 procentech případů. "Rozhodnutí předchází důkladné vyšetření," poznamenal primář. Pro pacienta má ale použití nové metody řadu výhod: po operaci mu zůstane jen malá tři až čtyři centimetry dlouhá jizva v podbřišku, oblast je méně bolestivá a rychleji se hojí.
 
Po operaci odchází pacient obvykle druhý den z nemocnice, operace v lokální anestézii umožňuje dokonce propuštění ještě v týž den. "Po operaci ostatními metodami zůstává pacient v nemocnici tři až čtyři dny a také následná rekonvalescence je delší," dodal primář semilské chirurgie. Použití nové metody podle Kohoutka výrazně zkracuje dobu čekání na operaci. Podrobné informace o nové metodě najdou zájemci na internetových stránkách nemocnice www.nemsem.cz.
 
zdroj: ČTK